PREMIILE IPIFF XI – 2016

CÂŞTIGĂTORII FESTIVALULUI INDIE AL PRODUCĂTORILOR DE FILM INDEPENDENŢI   IPIFF 2016  EDITIA A XI-A

 

Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune (UPFAR-PSPCT) în parteneriat cuAsociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), cu sprijinul Centrului Naţonal al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Româna au organizat între 14-17 decembrie 2016 cea de-a XI-a ediţie a IPIFF - FESTIVALUL INDIE AL PRODUCĂTORILOR DE FILM INDEPENDENŢI.

Timp de patru zile cinefilii din Bucureşti au putut să vizioneze la Cinemateca Eforie cele mai noi premiere INDIE (independente) ale producătorilor de film independenti, filme de lung şi scurt metraj (productii fără sprijin financiar din partea CNC), precum si o serie de scurt metraje ale Şcolilor de Film.

Ajuns la ediţia a XI-a,IPIFF este singurul festival din ţară dedicat producătorilor de film.

Din 2013, IPIFF şi-a propus să devină PROMOTORUL şi SUSŢINĂTORULproducţiilorINDIE, a producătorilor de film cu adevărat independenţi.

 

TROFEUL IPIFF 2016 PENTRU CEL MAI BUN PRODUCĂTOR DE FILM DE LUNG METRAJ DE FICȚIUNE INDIE : “DOUĂ LOZURI“(r. Paul Negoescu). PRODUCĂTORI: ActoriedeFilm.ro, Papillon Film, Stdio Indie.

Filmul a mai primit şi Premiul UPFAR – ARGOA (1.000 Euro)

Pentru PRODUCĂTORUL ANULUI 2016!

Motivaţia JuriuluiDouă Lozuri – pentru extraordinara intuiție de a transforma, cu umor și cu economie de mijloace, o mostră de literatură clasică într-un uimitor fenomen indie al filmului

 românesc. Până în acest moment, aproape 140.000 spectatori și 600.000 dolari încasări, totul cu un buget de 30.000 euro. O poveste cinematografică de succes, de analizat și de replicat în viitor.

 

TROFEUL IPIFF 2016  PENTRU CEL MAI BUN SCURT METRAJ INDIE DE FICŢIUNE:MEDA”(r. Emanuel Pârvu). Filmul a mai primit şi Premiul UPFAR – ARGOA (500 Euro) pentru CEL MAI BUN PRODUCĂTOR DE FILM INDIE DE SCURT METRAJ (Anamaria Antoci).

Motivaţia JuriuluiMeda – un scurt metraj răvășitor ce întrece în semnificații și în observații sociale multe dintre lung metrajele anului. O dovadă în plus că durata poate fi, de cele mai multe ori un avantaj, pentru că acest mini-film se percepe ca un upercut fulgerător în plex, după care ți-e greu să-ți revii.

 

TROFEUL IPIFF 2016  PENTRU CEL MAI BUN FILM INDIE DE LUNG METRAJ DOCUMENTAR: “ROBOŢELUL DE AUR”(r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu). Filmul a mai primit şi Premiul UPFAR – ARGOA (800 Euro) pentru CEL MAI BUN PRODUCĂTOR DE FILM INDIE DE LUNG METRAJ DOCUMENTAR (Mihai Dragolea, Radu Mocanu – Vagabond Films).

Motivaţia Juriului: Roboțelul de Aur – Premiul se acordă unui memorabil documentar de debut, produs și regizat independent, ce reușește să schițeze cu emoție și umanitate, cu patos dar și cu umor, portretul inspirațional al unei campioane care se luptă în ring și în afara lui pentru a-și depăși condiția.

 

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI IPIFF 2016: “4:15 PM SFÂRŞITUL LUMII”

(r. Gabi Virginia Sarga, Cătălin Rotaru).Producători: Adina Sădeanu si Alexandru Tudor Crăciun.

Motivaţia JuriuluiUn drum în mijlocul pustietății, două actori buni, o idee puternică și un scenariu care știe s-o speculeze, iată rețeta înșelător de simplă a unui scurtmetraj independent care a reușit să fie selecționat în competiția de la Cannes. Fără ajutor de la stat, cu sau fără o intervenție divină, se pare că micile miracole cinematografice încă mai sunt posibile.

DIPLOMĂ DE MERIT  PENTRU DEBUT ÎN PRODUCŢIA DE FILM DOCUMENTAR: ARMÂNII“(r. Toma Enache), producător Toma Enache. Filmul a mai primit şi Premiul UPFAR – ARGOA (200 Euro) pentru debut .

Motivaţia JuriuluiPentru tenacitatea și dedicația – până la urmă, două atribute indispensabile unui documentarist bun – cu care a realizat o fresca bogată a unei comunități fascinante, despre care știam prea puțin – cea aromână.

 

DIPLOMĂ DE MERIT PENTRU DEBUT ÎN PRODUCŢIA DE FILM DE SCURT METRAJ:WALL” (r. Dan Radu Mihai) – producător Pătru Păunescu, Dash Film. Filmul a mai primit şi Premiul UPFAR – ARGOA (200 Euro) pentru cel mai bun producător debutant.

Motivaţia JuriuluiO remarcabilă reușită tehnică, unul dintre rarele scurtmetraje realizate dintr-un singur cadru ce reușesc să fie nu numai epatante prin virtuozitatea lor formală, ci și prin conținut.

 

DIPLOMĂ DE MERIT IPIFF 2016 PENTRU CEL MAI BUN FILM STUDENŢESC:O NOAPTE ÎN TOKORIKI“(r. Roxana Stroe). ProductieUNATC.

Motivaţia JuriuluiUn neașteptat, ba chiar uimitor, scurtmetraj de școală ce anunță un regizor deja format. Dincolo de turul de forță stilistic, se află o știință impresionantă a coregrafiei acțiunilor și a emoțiilor umane și un fler surprinzător pentru comicul burlesc.

 

DIPLOMĂ DE MERIT IPIFF 2016 ŞI PREMIUL CINELAB BUCHAREST(servicii de post-producţie în valoare de 1000 Euro): “NEGRUZZI 14”(r. Bogdan Mureşanu).Producători BM ADCELERATE -UMBRA STUDIO,  ROXANA ARDELEAN, - COMITET- VICTOR DIMITROVICI

Motivaţia Juriului: Un scurt metraj documentar ca o elegie, despre cum demloarea unei cladiri istorice, care a rezistat peste un secol devine pretext pentru un act artistic efemer. Cinema-ul e aici, din nou, ca sa inregistreze aceasta clipa fugitive si s-o fixeze, cu emotie, intr-o rama artistica.

IPIFF – LOCUL DE ÎNTÂLNIRE AL FILMELOR INDIE.

Organizator:

UNIUNEA PRODUCĂTORILOR DE FILM ŞI AUDIOVIZUAL DIN ROMÂNIA - PATRONATUL SOCIETĂŢILOR DE PRODUCŢIE DIN  CINEMATOGRAFIE ŞI TELEVIZIUNE (UPFAR/PSPCT), în parteneriat cu ASOCIAŢIA ROMÂNĂ DE GESTIUNE A OPERELOR DIN AUDIOVIZUAL (UPFAR-ARGOA).

Cu sprijinul:

Centrului Naţional al Cinematografieişi al Arhivei Naţionale de Film– Cinemateca Română.

Parteneri:

UNATC “I.L.Caragiale”, ActorieDeFilm.ro, DaKino, Micro Film, UNATC “I.L.Caragiale”, Movie Production Entertainment, Hi Film, GAT Transilvania Films, La Steaua Film Studios, Vagabond Film, Easy Film, East Movies.

Parteneri media:

DIGI 24, TVR 2, Prima TV, Radio România Cultural, CineFan.ro, Cinemagia.ro, CineAmator.ro, Edge and Back, MovieNews.ro, Aarc.ro, Cinemap, Zile şi Nopti, alt.radio, Cooperativa Urbană, StarFilme.com, Radio 1.

Detalii pe site-ul www.ipiff.ro