Ultimul căldărar

 

 

Ultimul căldărar

Geo, un tânăr căldărar din Corcova, România, nu poate să-și întrețină soția și băiatul de șase ani. Țăranii din satele din împrejurimi nu mai cumpără obiectele din aramă făcute de căldărari – cazanele, ibricele, oalele și fărașele pe care le vindeau prin sate. Căldărarii bătrâni încă mai lucrează cazane de aramă pentru puținii lor clienți, dar tânăra generația pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi și în Belgia, la cules de mere. Aproape jumătate dintre căldărarii din Corcova sunt plecați din țară.

Geo a fost și în Franța, la fier vechi, și în Belgia, la mere. A învățat repede franceza și a strâns suficienți bani ca să-și facă o casă în Corcova. Geo și soția lui, Marina, se pregătesc acum să plece din nou în Franța, însă viața de acolo e dificilă pentru ei. Trăiesc în barăci, printre gunoaie și șobolani, în condiții foarte proaste în comparație cu ce au acasă. Dar mersul „afară“ e singura soluție pe care o au ca să trăiască - meseria lor tradițională dispare, iar școala au abandonat-o la 12 și la 13 ani, atunci când s-au căsătorit.

Despre regizori

Cosmin Bumbuț a făcut 20 de ani fotografii de modă și de publicitate. La 40 de ani s-a hotărât să lucreze doar la proiectele în care crede. A publicat Bumbata, un album despre viața deținuților din Penitenciarul Aiud, care a câștigat două premii de design. A câștigat mai multe premii de fotografie, printre care premiul I la secţiunea Arhitectură a concursului Sony World Photography Awards, competiția pentru fotografi profesioniști, cu proiectul Camera Intimă. Din 2013, trăiește și călătorește într-o autorulotă, împreună cu partenera lui, jurnalista Elena Stancu. Spune povești în imagini pe Teleleu.eu.

Elena Stancu e jurnalist de 12 ani, dintre care 5 i-a petrecut la revista Marie Claire, unde a fost redactor-șef adjunct. A câștigat mai multe premii și burse de jurnalism, printre care două burse și două premii Superscrieri, o bursă oferită de Centrul Carter și un premiu la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. În 2013, și-a dat demisia de la Marie Claire și s-a mutat într-o autorulotă împreună cu partenerul ei, fotograful Cosmin Bumbuț, ca să lucreze la proiecte de long-form journalism. Spune povești în cuvinte pe Teleleu.eu.

De trei ani și jumătate, Cosmin Bumbuț și Elena Stancu călătoresc cu o autorulotă și documentează cum trăiesc cei mai vulnerabili dintre români: căldărarii care își pierd identitatea, femeile și copiii victime ale violenței domestice, oamenii străzii, deținuții sau persoanele cu dizabilități. Trăiesc din burse și abonamente la vederi și zăbovesc asupra unui subiect atâta timp cât e necesar. Nu sunt restricționați de ritmul dintr-o redacție și au privilegiul de a lucra doar la subiectele în care cred.
 

Ultimul căldărar (trailer) from Cosmin Bumbuț on Vimeo.