CONCERT DE COLINDE

CONCERT DE COLINDE

CORUL SYMBOL  Dirijor: JEAN LUPU

 

Stille  Nacht                                                                  Franz Gruber

 

Lerui Doamne, ler                                                        Stefan Andronic

 

Trei pastori                                                                   Timotei Popovici

 

Velerim si Veler, Doamne                                            Vasile Popovici

 

Pe cararea serpuita                                                      Armonizare: Gheorghe Carp

 

Caprita                                                                          Gelu Stratulat

                                                                                       Vioara: Andreea Craciunescu

 

Domn, domn sa-naltam                                                Gheorghe Cucu

 

Uratura                                                                         Gelu Statulat

 

Cantec de stea  “La Betleem”                                      Constantin Dragusin

 

Noël                                                                               Charles Adolphe Adam

                                                                                       Aranjament: Olguta Lupu

                                                                                       Solista: Andreea Blidariu

 

Steaua sus rasare                                                        Armonizare: Ioan D. Chirescu

 

 

*       *       *

 

 

 

La brad: Mos Craciun                                                 Dumitru Georgescu Kiriac

 

                Din an in an                                                  Gheorghe Budis

 

                Jingle Bells                                                    James Pierpont

 


 
 

 

Corul „Symbol” a fost înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. Membrii corului sunt cu toţii solfegişti şi cu credinţă în Dumnezeu.

Corul „Symbol” a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, a Operei Naţionale, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universităţi, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din capitală şi din ţară. Se cuvine a evidenţia faptul că Filarmonica „George Enescu” include în fiecare stagiune a sa cel puţin un concert al corului „Symbol”.

A obţinut numeroase trofee şi a participat la festivaluri europene şi naţionale.

Corul „Symbol” a imprimat în Kardex, la radio, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 16 discuri, dintre care 4 CD-uri însoţite de casete audio şi alte 9 CD-uri. Există, de asemenea, 1 casetă video filmată la mănăstirile din jurul Bucureştiului – “Vocile îngerilor” (1992).

Merită a fi consemnată nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 şi 2002) la Premiile Industriei Muzicale Româneşti pentru primele sale două CD-uri, alături de artişti profesionişti: Ion şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi corul „Madrigal”.

Corului „Symbol” i-a fost dedicată, în 1994, Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, scrisă pentru voci egale de către compozitorul Dumitru D. Stancu şi cântată pentru prima oară la Cenaclul Uniunii Compozitorilor.

Pe 9 mai 1999, corul „Symbol” a avut onoarea să dea răspunsurile la Sf. Liturghie, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.

În noiembrie 1995 şi noiembrie 2000, la marile spectacole aniversare, atât corului „Symbol”, cât şi profesorului Jean Lupu le-au fost acordate diplome din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi Asociaţiei Naţionale Corale. Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a dat cu aceste ocazii câte o „Gramată Patriarhală”, iar Preafericitul Patriarh Daniel a acordat corului Diploma  “ Sf. Apostol Andrei- ocrotitorul României”, iar parintelui prof. Jean Lupu “ Ordinul Sf. imparati Constantin si Elena” cu cruce patriarhala încununare a celor peste 20 de ani de slujire a muzicii şi a lui Dumnezeu.

La aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu sub semnătura doamnei Doina Popa-Scurtu.

Cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a corului, a fost lansat un impresionant album bilingv retrospectiv, intitulat sugestiv Poveste fără sfârşit – Symbol, 15 ani / Never Ending story – Symbol, 15 years” iar la 20 de ani albumul “Tineri, laudati pe Domnul- Youth, praise the Lord!”

În ianuarie 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, corul „Symbol” a susţinut concertul „Bucureşti – oraş al muzicii”, transmis în toate ţările membre U.E. şi nu numai.

Obiectivele precizate în statutul corului sunt: de a populariza, cu predilecție, creația națională, laică și religioasă (ultima, mult subestimată în perioada anterioară), precum și de a contribui la înălțarea spirituala a auditorului si la retușarea imaginii despre copiii României.

Asemenea obiective au constituit, prin ele însele, un filtru de selecție, căci spre acest cor s-au îndreptat, benevol, numai copii în ale caror familii educația este o preocupare dominantă.

Premii/Trofee:

1991, la Karditsa, Grecia – la aproape un an de la înființare - trofeul pentru cea mai bună interpretare a muzicii bizantine

mai 1992, corul „Symbol” este premiat la prima ediție a Festivalului Coral „Ecouri transilvane” de la Zalău

iunie 1993, corul obține Premiul special al juriului la concursul școlar „București '93”

iulie 1996, la Festivalul Internațional de Muzică de la Cantonigros, Spania, corul „Symbol” a cucerit Premiul I la secțiunea „Coruri de copii” și Premiul Publicului (din 64 de formații participante)
1998    – Festivalul-concurs de la Chișinău, Republica Moldova – Premiul I
1998 - Concursul de la Noyon, Franța – Premiul al II-lea (Premiul I nu s-a acordat) și Premiul Special al Juriului petru lucrarea impusă

1999    - Premiul al II-lea la Concursul Coral de la Bydgoszcz, Polonia

23 oct 2010Diploma de Excelenta din partea Asociatiei Nationale Corale dinRomânia la aniversarea a 20 de ani de activitate “ pentru contributia deosebita adusa la promovarea muzicii corale românesti"
23 oct 2010Diploma  Compozitorilor si Muzicologilor din România la aniversareaa 20 de ani de activitate “ pentru merite deosebite in promovarea creatiei corale românesti” ;
23 oct 2010  - Diploma de Onoare “ Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României “ din partea Patriarhiei României “pentru activitatea sa rodnica, folositoare Bisericii si societatii” ;

28 noiembrie 2010 - Diploma de aur la edt]ia a 27-a la Concursul International “Franz Schubert”, Viena, noiembrie 2010;
28 noiembrie 2010 - Diploma de argint la editia a 27-a la Concursul International “Franz Schubert”, Viena, noiembrie 2010.

iunie 2011 – Diploma “pentru excelenta interpretare” la Festivalul International de Muzica Ortodoxa de la Pomorie – Bulgaria, editia a VIII a.

În noiembrie 1995 și noiembrie 2000, la marile spectacole aniversare, atât corului „Symbol”, cât și profesorului Jean Lupu le-au fost acordate diplome din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și Asociației Naționale Corale. Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a dat cu aceste ocazii câte o „Gramată Patriarhală”, încununare a celor 5, respectiv 10 ani de slujire a muzicii și a lui Dumnezeu.

Merită a fi consemnată nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 și 2002) la Premiile Indrustriei Muzicale Românești pentru primele sale două CD-uri, alături de artiști profesioniști: Ion și Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu și corul „Madrigal”.