Publicul vorbește - Interviu cu Daniela Boskoff

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Interviu cu dna profesoară Daniela Boskoff, directorul liceului Traian, Constanța

1.Ați participat aseară la Gala de deschidere a festivalului IPIFF. Cum vi s-a părut evenimentul (spectacolul și filmul proiectat in premieră, Mănușile Roșii)?

Gala de deschidere a festivalului IPIFF a fost un moment emoționant și de reflecție. Mi-am reamintit de perioada comunistă când eram studentă la Universitatea București și-mi găseam un refugiu la Cinematecă, unde lumea filmului era ca o pastilă de speranță.  Entuziasmul tinerilor actori care au prezentat un spectacol original de dans, muzica și film mi-au dat speranțe că avem potențialul de a fi în elita artei europene. Mănușile Roșii este un film cutremurător despre dramele comunismului, ne-a lasat inmărmuriți ,deși cunoșteam teoretic aceste atrocități. Discuțiile publicului cu regizorul filmului, domnul  Radu Gabrea, după încheierea proiecției, au completat dimensiunea întamplării reale prezentate. M-a impresionat nivelul excepțional de interpretare al actorilor, mai ales rolul principal realizat de Alexandru Mihăescu. Am avut revelația să descopăr valori ale artei dramatice si cinematografice, despre care nu imi inchipuiam ca ar putea fi valorificate într-un film românesc.

2. Ce filme din cadrul festivalului aveți de gând să vizionați în continuare?

Website Story, Poker, Eu cand vreau să fluier, fluier și multe altele în funcție de timp...

3. Cât de receptiv credeți că este publicul constănțean față de astfel de evenimente? Există un public constănțean cinefil?

Totdeauna am crezut că în Constanța lumea este deschisă la tot ce este nou. Este nevoie ca publicul constănțean să fie educat să aprecieze în mod corect adevăratele valori, iar astfel de evenimente precum acest festival de film vin in sprijinul dezvoltării culturale a orașului.

 Aseară am avut prilejul să văd o sală plină cu tineri care caută adevăratele valori. Sunt mai mult decât plăcut surprinsă.  În ceea ce privește publicul constănțean cinefil, să ne punem o simplă întrebare: Câți au văzut „Fragii Sălbatici” ai lui Bergman și câți au văzut Matrix?

4. Considerați că a fost suficient de bine promovat evenimentul?

Da, a fost bine promovat! Există site, există bannere, există flyere, există promovare prin presă, radio și posturile locale de televiziune.

5. Ce ați propune pentru îmbunătățirea desfășurării acestui festival?

Finanțare corespunzătoare. Mă întreb cum ar fi reacționat o parte din oamenii de afaceri din Constanța dacă era vorba de un concurs de Miss...

6. O bună parte dintre tinerii voluntari ai festivalului IPIFF sunt elevi ai liceului Traian. Este o simplă coincidență?

Nu, evident că nu. Elevii liceului Traian participă la multe acțiuni de voluntariat. Priviți pe site-ul nostru și veți vedea că ne interesează să ajutăm copiii orfani, copiii cu handicapat, copiii săraci, oamenii pe care societatea i-a împins spre margine. Dacă într-o societate dezvoltată există o cultura a întrajutorării, în țara noastră persoanele cu probleme sunt ignorate, respinse și chiar disprețuite de societate. Există însă și câteva inițiative promițătoare, materializate prin programe ale Uniunii Europene. Noi, profesorii de la Liceul Traian, probabil inspirați și de interacțiunea cu sistemele educaționale din alte state, am încercat să călăuzim elevii spre o cultură a voluntariatului. În cazul festivalului IPIFF și al festivalul nostru de film FILMMIC, ajuns la a treia ediție, lucrurile sunt și mai complexe.

7.  Anul acesta Festivalul IPIFF are și o secțiune de competiție pentru liceeni, A Drop of Sea.Cât de interesați au fost elevii liceului Traian de acest concurs,  mai ales după precedentul festivalului FILMMIC ,,Implica-te ! Nu fi indiferent »in a cărui organizare ati fost direct implicată?

Întrebarea dumneavoastră nu face decât să îmi permită să detaliez ideea finală a răspunsului precedent. Liceul Traian organizează anual un festival de film de scurtmetraj pentru liceenii din Romania. Am considerat necesar să dăm posibilitatea tinerilor să-și exprime in mod creativ ideile, valorificându-și aptitudinile artistice, și să încerce să găsească ei înșiși soluții la problemele cu care se confruntă.

Secțiunea ,,A DROP OF SEA ‘’ este o nouă provocare pentru tinerii pasionați de film și mulți dintre participanții la FILMMIC au astfel oportunitatea de a continua la un alt nivel.

Aceste lucruri minunate nu s-ar putea realiza fără buna colaborare pe care o avem cu domnul regizor Dinu Tănase, care a fost alături de tinerii liceeni , contribuind la promovarea interesului pentru film în rândul acestora.

 

                                                                                                                                interviu realizat de Daniela Duca

parteneri